Anketa
Koliko dnevno sati provodiš za računarom, mobitelom, tebletom ili ispred TV?


Projekat: "U riječima je moć"

18.11.2014.

OŠ "Safvet-beg Bašagić" jedna je od 12 osnovnih škola Kantona Sarajevo u kojoj će nastavnici razredne nastave, nastavnici Bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti i bibliotekari učestvovati u projektu "U riječima je moć". Centar za obrazovne inicijative Step by Step, uz finansijsku podršku Fonda otvoreno društvo te uz pokroviteljstvo Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo vodit će projekat čiji je cilj poboljšanje učeničkih sposobnosti čitanja i pisanja. U jednogodišnjem programu neka od odjeljenja naše škole imat će priliku susrest se sa drugačijim metodama, strategijama i tehnikama koje će ponuditi drugačije načine učenja. Pomoć roditelja će biti značajna i tokom narednog perioda bit će detaljnije informisani o samom projektu i kako bi bilo najbolje da pomognu svojoj djeci dok vježbaju čitanje, razumijevanje i pisanje.
Bibliotekarka Selma Kurto, učiteljice Dijana Dorfer Galijašević, Melisa Čubro, Belma Šutković, Alma Solak-Ahmetspahić te nastavnici Bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti Željko Malinović, Vasvija Goković, Namir Ibrahimović učesnici su ovog projekta kao predstavnici OŠ "Safvet-beg Bašagić". 
U prilogu je pismo za roditelje u kojem se nude neki od načina kako pomoći svojoj djeci u poboljšanju čitalačkih kompetencija.


Letak za roditelje

Američki kutak - radionica

14.11.2014.

Dana 12.11., članovi sekcije English club su sa nastavnicom Almom Žero posjetili Američki kutak i učestvovali u radionici ''Books make Bridges'' (Knjige prave mostove). Cilj radionice je dizanje svijesti o važnosti knjiga i književnosti, te o upotrebi istih prilikom učenja stranog jezika. Pored toga, učenici su imali priliku diskutovati o Sjedinjenim Američkim Državama, kao i o sličnostima i razlikama između SAD-a i Bosne i Hercegovine. Nakon upoznavanja sa bibliotekom, učenici su pokazali svoje znanje i ideje kroz niz aktivnosti te zasluženo dobili certifikate za učešće u radionici. Američkom kutku zahvaljujemo i nadamo se skorom druženju.
 


Besplatna škola gimnastike za učenike naše škole

14.11.2014.

Besplatna škola gimnastike

Općina Centar je i ove školske godine organizovala besplatnu školu gimnastike za učenike 11 osnovnih škola sa svog područja.

 Za realizaciju tog projekta iz budžeta središnje sarajevske općine izdvojeno je 5.700 KM.

U prvom polugodištu ove školske godine Škola gimnastike za učenike od prvog do petog razreda počela je u utorak, 7. oktobra 2014. i trajat će do kraja maja 2015. godine. Časovi gimnastike za osnovce, uz stručno vodstvo nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja, održavat će se u sportskoj sali sarajevskog FIS-a (Mis Irbina 10) dva puta sedmično - utorkom i petkom u terminima od 9 do 10 i od 14 do 15 sati.

Cilj ovog projekta je da se tokom gimnastičkih vježbi na parteru i spravama doprinese što pravilnijem i harmoničnijem tjelesnom razvoju djece i spriječe deformiteti kičme do kojih može doći uslijed dugotrajnog sjedenja u školskim klupama.


Takmičenje "Upozorenje na mine"

14.11.2014.

U subotu, 8. 11. 2014. u OŠ "Isak Samokovilja" u organizaciji Kantonalnog Crvenog Križa, održano je općinsko takmičenje iz "Upozorenje na mine". Tom priikom naša ekipa u sastavu: Dino Numić, Melina Balić, Emina Huko i Hana Hrisafović, učenici sedmog razreda osvojili su drugo mjesto. Čestitke takmičarima i voditelju sekcije Semiru Vehaboviću.
 

Drugo mjesto na Općini Centar

14.11.2014.

Općina Centar nagrađuje osnovne škole za postignute rezultate

Osnovnim školama sa svog područja na osnovu ostvarenih učeničkih rezultata tokom školske godine u ovogodišnjem budžetu Općine Centar je obezbijeđeno 40.000 KM koje će biti podijeljene osnovnim školama kao motivacija za učenike i nastavnike.

U skladu sa Pravilnikom o vrednovanju i nagrađivanju osnovnih škola općine Centar, obavljeno je bodovanje rezultata svih 11 škola u protekloj školskoj godini, a ocjenjivalo se učešće učenika u školskim sekcijama i ostvarenim rezultatima na školskim takmičenjima iz 14 oblasti od općinskog do državnog nivoa: fizika, informatika, matematika, geografija, engleski i njemački jezik, kulturno-umjetničko i naučno-tehničko stvaralaštvo, lektira, građansko obrazovanje/demokratija i ljudska prava, prva pomoć i zaštita, upozoravanje na mine, saobraćaj i sportska takmičenja.

Školske 2013/2014. godine najbolje rezultate sa Centra su ostvarili učenici Osnovne škole

1. ''Musa Ćazim Ćatić''

2. drugo mjesto je pripalo našoj  školi ''Safvet-beg Bašagić'',

3. OŠ ''Isak Samokovlija''

4. OŠ ''Alija Nametak''

5. OŠ ''Nafija Sarajlić''

6. OŠ „Katoličkig školskig centar“

7. OŠ ''Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak''

8. OŠ  ''Vladislav Skarić''

9. OŠ ''Silvije Strahimir Kranjčević''

10. OŠ  ''Hasan Kikić''

11. OŠ ''Hasan Kaimija''

Sredstva iz ove nagrade će biti utrošena za unapređenje nastavnog procesa i poboljšanje uslova boravka djece i rada nastavnog osoblja u našoj školi