Anketa
Da li smatrate da je veliki broj izostanaka učenika ozbiljan problem?

Posjeta iz SAD-a

02.10.2015.

U četvrtak, 1.10.2015. godine, našu školu je posjetila Lexi Hartley, profesorica iz Williamsburga, SAD. Učenici V-3 odjeljenja su imali priliku da se na času engleskog jezika druže sa našom gošćom koja im je vrlo rado pokazala igre na engleskom u kojima je i sama uživala u djetinjstvu. Pored toga, imali smo priliku da postavljamo pitanja i diskutujemo o Americi, kao i o sličnostima i razlikama između SAD-a i Bosne i Hercegovine. Zahvaljujemo se našem gostu i već čekamo narednu posjetu.


Putovanje u Sloveniju

02.10.2015.

Učenici naše škole su sa učiteljicom Belmom Šutković i nastavnicom Almom Žero posjetili Velenje u Sloveniji u periodu od 22.-25. septembra 2015.godine. Imali su priliku da tokom tog perioda borave kod porodica domaćina učenika Osnovne škole „Gorica“ koji su se potrudili da našim učenicima uljepšaju boravak. Posjete dvorcima kao što su Velenjski i Predjamski dvorac, Postojnskoj jami, Gradskoj biblioteci i naravno Pikinom festivalu su, između ostalog, samo neke od zanimljivosti u kojima smo zaista uživali. Zahvaljujemo se našim domaćinima Osnovne škole „Gorica“ i radujemo ponovnom druženju, a kako smo se proveli možete vidjeti na slikama. 


Obilježen Dan mira u našoj školi

28.09.2015.

Dana 21. septembra se širom svijeta obilježava Međunarodni dan mira, pa tako i u našoj školi. Ovaj dan je proglašen danom globalnog prekida neprijateljstva i nasilja. Međunarodni dan mira omogućuje svima nama da svojim jednostavnim djelima zajednički pošaljemo poruku mira.

Učenici naše škole su sa nastavnicom Almom Žero na časovima engleskog jezika učestvovali u radionicama tokom kojih su razgovarali o miru i toleranciji. Učenici petih razreda su svojim crtežima i porukama mira naglasili koliko je važno da se zajednički borimo za bolje sutra, a učenici osmih razreda su jedinstvenom aktivnošću pokazali šta misle o nasilju koje još uvijek vlada u mnogim zemljama širom svijeta. Njihova poruka je: „Throw paint balloons instead of bombs. Have a color fight instead of a war, što u prevodu znači: „Bacajte balone sa bojom umjesto bombi. Učestvujte u borbi bojama umjesto u ratu".


Obilježen Dan pismenosti u školi

16.09.2015.

Povodom Dana pismenosti, u utorak, 8. 9. u renoviranoj biblioteci OŠ "Safvet-beg Bašagić" Elvira Ramčilović-Lakota iz Centra za obrazovne inicijative "Step by Step" s VIII-1 odjeljenjem govorila je o značaju pismenosti općenito kao i kritičkog čitanja i mišljenja. U 60-minutnom druženju đaci su "vježbali" kritičko čitanje teksta o Napoleonu koristeći se tehnikom "6 šešira".


DOBRO NAM DOŠLI PRVAČIĆI

16.09.2015.

1.9.2015. u dvorištu  naše škole održana je priredba dobrodošlice za naše prvačiće. Za 75 prvačića  podijeljeni  su pokloni koje je donirala Općina Centar.