Anketa
Koji vam je najdraži nastavnik/nastavnica?

#online IZAZOV

25.02.2018.

21.11.2017. naše volonterke Iman, Emina, Berina i Tajra učenice devetog razreda podržale su #online izazov te imaju poruku kako ne žele korupciju u obrazovanju:

"Moje ruke su čiste, a tvoje?"


Prevencija nasilja nad djecom - Networks

25.02.2018.

14. novembra 2017. godine u prostorijama centra “Networks” održana je javna promocija publikacija i press konferencija na temu „Razvoj Smjernica za prevenciju nasilja nad djecom u Bosni i Hercegovini prilagođenih djeci“, podržane od strane UNICEF-a i Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini. Konferenciju su posjetili članovi informatičke sekcije zajedno sa predmetnim nastavnikom.


AKCIJA "DJECA PREUZIMAJU"

25.02.2018.

U EU Info centru u Sarajevu otvorenim razgovorom djece s ambasadorom Švedske u BiH Andersom Hagelbergom, predstavnicom UNICEF-a BiH Geetom Narayan na temu fizičkog kažnjavanja djece u školama i porodicama počelo je obilježavanje Međunarodnog djeteta u BiH i akcije „Djeca preuzimaju“. 
Ambasador Švedske, zemlje koja je prva 1979. u potpunosti zabranila fizičko kažnjavanje djece u porodicama odgovarao na pitanja djece kako je Švedska to uspjela postići, a predstavnica UNICEF-a BiH odgovara na pitanja o pravima djeteta, Konvenciji o pravima djeteta, potrebi zabrane fizičkog kažnjavanja djece, ali i svojim iskustvima koja ima kao roditelj.  "Nasilje nikad nije opcija, uvijek postoje druge mogućnosti", kazao je ambasador Hagelberg.  "Poruka nas djece odraslima je - Odgajajte nas vi, a ne batine", poručila su djeca s događaja kojim počinje ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana djeteta u BiH. 
Konferenciji je prisustvovalo 13 učenika naše škole u pratnji nastavnika informatike Benjamina Topalčevića.


Prva posjeta načelnika dr. Nedžada Ajnadžića našoj školi

25.02.2018.

7.11.2017. Općina Centar na čelu sa načelnikom Nedžadom Ajnadžićem vodi posebnu pažnju i brigu za našu školu u cilju poboljšanja uvjeta rada i boravka učenika i nastavnog osoblja, te pruža finansijsku podršku za različite namjene, kao što su sanacija stolarije, sanitarnih prostorija, fasada, sala za tjelesni odgoj, nabavku namještaja, informatičke i druge opreme za kabinete, opremanje školskih biblioteka, postavljanje video nadzora i drugo. Ostvarujući kontinuiranu saradnju Općine Centar sa našom školom, načelnik dr. Nedžad Ajnadžić posjetio je našu školu gdje je razgovarao sa direktoricom Lejlom Dizdarević o rezultatima dosadašnje saradnje i o budućim zajedničkim aktivnostima. Tom prilikom razgovarao je i sa učenicima škole.

Načelnik Ajnadžić je naglasio da je Općina Centar kao odgovorna lokalna zajednica odlučna i dalje davati pomoć i podršku osnovnom obrazovanju, te istrajati u opravdanom zahtjevu da se općinama vrati nadležnost nad predškolskim i osnovnim obrazovanjem, što je u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi.

Tokom razgovora bilo je riječi i o projektu utopljavanja školske zgrade  koji se realiziraju u sklopu općinskog programa energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Direktorica naše škole ovom prilikom je izrazila, u ime učenika i nastavnog osoblja, zahvalnost za dugogodišnju pomoć Općine Centar, kao i želju da se odlična saradnja sa ovom lokalnom zajednicom nastavi i ubuduće.


Prevencija vršnjačkog nasilja

25.02.2018.

23.10.2017. U okviru projekta "Kreativno protiv vršnjačkog nasilja" koji realizuje Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA, učenici naše pkole družili su se s popularnim bh. glumcem Mariom Drmaćem s kojim su razgovarali o vršnjačkom nasilju.

Na druženju u Centru za kulturu  podijelili su svoja iskustva o dramskom radu u školama te zaključili kako su do sada imali predstave o nasilju nad djecom, ali ne o vršnjačkom nasilju

Cilj je podstaknuti učenike da kritički razmišljaju o problemu vršnjačkog nasilja te vlastitim iskustvima, bilo u ulozi posmatrača, žrtve ili nasilnika te potencijalnim umjetničkim formama izraziti misli i osjećanja vezane za ovu pojavu. 

Osim predstava, bit će održane i radionice, a kreirat će i vlastite Akcione planove za borbu protiv vršnjačkog nasilja.