Anketa
Koji vam je najdraži nastavnik/nastavnica?

AKCIJA "DJECA PREUZIMAJU"

25.02.2018.

U EU Info centru u Sarajevu otvorenim razgovorom djece s ambasadorom Švedske u BiH Andersom Hagelbergom, predstavnicom UNICEF-a BiH Geetom Narayan na temu fizičkog kažnjavanja djece u školama i porodicama počelo je obilježavanje Međunarodnog djeteta u BiH i akcije „Djeca preuzimaju“. 
Ambasador Švedske, zemlje koja je prva 1979. u potpunosti zabranila fizičko kažnjavanje djece u porodicama odgovarao na pitanja djece kako je Švedska to uspjela postići, a predstavnica UNICEF-a BiH odgovara na pitanja o pravima djeteta, Konvenciji o pravima djeteta, potrebi zabrane fizičkog kažnjavanja djece, ali i svojim iskustvima koja ima kao roditelj.  "Nasilje nikad nije opcija, uvijek postoje druge mogućnosti", kazao je ambasador Hagelberg.  "Poruka nas djece odraslima je - Odgajajte nas vi, a ne batine", poručila su djeca s događaja kojim počinje ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana djeteta u BiH. 
Konferenciji je prisustvovalo 13 učenika naše škole u pratnji nastavnika informatike Benjamina Topalčevića.


Prva posjeta načelnika dr. Nedžada Ajnadžića našoj školi

25.02.2018.

7.11.2017. Općina Centar na čelu sa načelnikom Nedžadom Ajnadžićem vodi posebnu pažnju i brigu za našu školu u cilju poboljšanja uvjeta rada i boravka učenika i nastavnog osoblja, te pruža finansijsku podršku za različite namjene, kao što su sanacija stolarije, sanitarnih prostorija, fasada, sala za tjelesni odgoj, nabavku namještaja, informatičke i druge opreme za kabinete, opremanje školskih biblioteka, postavljanje video nadzora i drugo. Ostvarujući kontinuiranu saradnju Općine Centar sa našom školom, načelnik dr. Nedžad Ajnadžić posjetio je našu školu gdje je razgovarao sa direktoricom Lejlom Dizdarević o rezultatima dosadašnje saradnje i o budućim zajedničkim aktivnostima. Tom prilikom razgovarao je i sa učenicima škole.

Načelnik Ajnadžić je naglasio da je Općina Centar kao odgovorna lokalna zajednica odlučna i dalje davati pomoć i podršku osnovnom obrazovanju, te istrajati u opravdanom zahtjevu da se općinama vrati nadležnost nad predškolskim i osnovnim obrazovanjem, što je u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi.

Tokom razgovora bilo je riječi i o projektu utopljavanja školske zgrade  koji se realiziraju u sklopu općinskog programa energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Direktorica naše škole ovom prilikom je izrazila, u ime učenika i nastavnog osoblja, zahvalnost za dugogodišnju pomoć Općine Centar, kao i želju da se odlična saradnja sa ovom lokalnom zajednicom nastavi i ubuduće.


Prevencija vršnjačkog nasilja

25.02.2018.

23.10.2017. U okviru projekta "Kreativno protiv vršnjačkog nasilja" koji realizuje Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA, učenici naše pkole družili su se s popularnim bh. glumcem Mariom Drmaćem s kojim su razgovarali o vršnjačkom nasilju.

Na druženju u Centru za kulturu  podijelili su svoja iskustva o dramskom radu u školama te zaključili kako su do sada imali predstave o nasilju nad djecom, ali ne o vršnjačkom nasilju

Cilj je podstaknuti učenike da kritički razmišljaju o problemu vršnjačkog nasilja te vlastitim iskustvima, bilo u ulozi posmatrača, žrtve ili nasilnika te potencijalnim umjetničkim formama izraziti misli i osjećanja vezane za ovu pojavu. 

Osim predstava, bit će održane i radionice, a kreirat će i vlastite Akcione planove za borbu protiv vršnjačkog nasilja.


Volonterske aktivnosti

25.02.2018.

20.10. Naši volonteri u Centru za zdravo starenje sa korisnicima tog centra učestvovale u radionici ENKAUSTIKA – likovna tehnika sa peglom.  

20.11. naši volonteri zajedno sa drugarima nižih razreda štićenike ovog centra obradovali su divnom priredbom.

 

  


Prvo kolo SPARKKREATORS LIGE

21.02.2018.

20. 10. 2017. održano je prvo kolo SPARKKREATORS LIGE. Naši učenici Abdulah, Omer i Riad, učenici VIII-3 razreda i članovi sekcije robotika, plasirali su se na drugo mjesto na nivou Kantona Sarajevo. Mentor učenicima je profesorica Aida Hamidović.